начало ׀ за нас ׀ контакти ׀ ценова листа ׀ поръчки ׀ мнения и въпроси скоро   

    Домакински шевни машини,
     покривни машини и оверлози
     Иглонабивна машина
      TOYOTA
     Парна гладачна преса CLASSIC
      ПОКРИВНИ МАШИНИ
      ОВЕРЛОЗИ
      BERNINA
      NECCHI
     JANOME
    Бродировъчни машини
      JANOME
      BERNINA
     Digitizer ProMB
    Пачуърк = Patchwork
     Janome 7700
    TOYOTA Quiltmaster 226
    Аксесоари
    Списания
    Events = Изложби, уъркшопове
    Шивашки манекени
      ARTHUR
    Ножици
      KRETZER Solingen
    Игли за шевни машини
      ORGAN
    Игли за плетене
     ADDI
    Гоблени
     VERVACO
      LANARTE
      ORCHIDEA
     РИОЛИС
    Списания
      SABRINA
      DIANA
      SPECIAL
      АБОНАМЕНТ
     

 

 

 

 

Препоръки   при избор на   шевна машина


 

1. Препоръки при избор на шевна машина.
2.Отговори на най-често задаваните въпроси:
3.От кухнята на домакинските шевни машини

Препоръки при избор на шевна машина

1.Посетете специализиран магазин, за да бъдете обслужен от компетентен служител.
2.По възможност посетете втори такъв, за да получите поне две мнения по въпросите, които Ви интересуват.
3.Поискайте демонстрации. Гледайте и слушайте внимателно.
4.Информирайте се, дали при покупката ще Ви издадат фактура или касова бележка. Пазете ги, защото само заедно с тях гаранцията Ви ще бъде валидна.
5.Разгледайте книжките на машините. Освен че трябва да са на български език, видът им ще Ви ориентира, доколко фирмата вносител е сериозна.
 6.Проверете в интернет дали цената на избраната от Вас машина е реална. Повечето фирми публикуват цените си.
Все повече клиенти се ориентират добре в интернет. Разгледайте и други страници в Европа. Вижте актуалните модели, проверете цените, може да има и препоръки

 

Отговори на най-често задаваните въпроси:

 

1.      Коя е най-добрата марка шевни машини?

 

В съвременния свят на шевните машини има три вида производители:

- Такива като AISIN/TOYOTA, които някога преди много години са започнали с производство на шевни машини, преминали са към други изделия, но никога не са изоставяли шевните машини. TOYOTA произвежда типичната домакинска шевна машина - здрава, надеждна и лесна за работа. Ако няма да шиете много често, или не искате да натоварвате съзнанието си с по-подробни познания в областта на шевните машини, изберете между разнообразните модели на TOYOTA.

- Вторият тип произвеждат само шевни машини: : Bernina, Janome. Тези производители насочват интересите си към ценителите на шева и предлагат много голяма гама шевни машини с много опции и екстри. При тях можете да намерите машини от 400 до 5000 лв., а също така и тясно специализирани домакински машини (покривни, бродировъчни и др.). Ако сте претенциозни и имате желание да навлезете в прекрасния свят на шиенето, това са Вашите машини.

- Има и една трета група марки, които са притежние предимно на финансови групировки. При тях машините се поръчват някъде по света (обикновено, където е най-евтино) под произволна марка. Такива машини могат да се намерят в големите супермаркети за хранителни стоки, в магазини от типа направи си сам, а в Западна Европа дори в магазините за кафе. Натрапчиво евтини са. Толкова евтини, че да се чудиш, като се извадят данъците, митото и екотаксата, какво е вложил производителят за остатъка от цената: дали качествени материали или прецизност при изработката.

 

2.      На какво да обърна внимание при покупката?

 

Нашата фирма се развива в областта на домакинските шевни машини от зората на демокрацията. Във всеки един момент сме работили с мисълта, как да бъдем по-полезни на нашите клиенти. Посетихме всяко едно място в България, където знаем, че се предлагат домакински шевни машини и разговаряхме с хората, които работят там. Всички споделиха, че колкото е важно за клиента, да си избере точният модел и марка шевна машина, толкова е важно и коя българска фирма стои зад продукта. Продажбата на шевна машина е договор между продавача и купувача поне за 15 години напред. Ние считаме гаранционното и следгаранционното обслужване за наш много важен ангажимент. Сервизите в нашите гаранционни карти са реални. Телефоните на Аксиома М са непроменени от създаването ѝ. Ако се обадите, на другия край на линията ще има сътрудник, за който Вашият въпрос е ангажимент.

При покупката на шевна машина попитайте, откъде можете да си купувате консумативи за съответния модел, къде трябва да се обърнете при проблем или дори само за по-специфичен въпрос.

 

3. Какви консумативи да използвам?

 

    Консумативите са много важни. Ако направим едно сравнение с автомобилите, веднага на всички ще им стане ясно значението на консуматива. Не вярвам някой да си купи скъп и качествен автомобил и да налива в резервоара му нафта за печки.

    На първо място трябва да се ползват качествени игли. Шевната машина осъществява придвижването на плата, движението на иглата нагоре и надолу и въртенето на грайфера. За правилното оплитане на бримката и вида на готовия шев от голямо значение е качеството на иглата и също така, каква игла ще се ползва (стреч, дънки, кожа...). Всички знаят, че трябва да се ползват хубави машински конци (например български) и препоръчваните от производителя калерки. Не слагайте, какво да е в машината си!

 

4. Къде са произведени шевните машини?

 

    Мястото на производство на шевната машина се предопределя от дилемата, хем да е хубава, хем да е евтина. Няма машини на цена под 1000 лв., които да са произведени в Европа или в Япония. Стремежът към по-ниски цени накара всички производители да преместят заводите си в Тайван, Китай и Тайланд. По-важното е машината да е произведена в собствен завод, а не да се поръчват машини някъде и после да се лепи етикет с марката. Собствени заводи в Далечния Изток имат TOYOTA (Китай), Janome (Тайван и Тайланд) и Bernina (Китай и Тайланд). В заводите на TOYOTA и Bernina има китайски производствени линии съответно за Classic и Veritas

 

5. Можем ли да ползваме машината за ателие?

 

 

    Домакинските шевни машини са за ползване в дома. Могат да се ползват при по-голямо натоварване в ателиета и бутикови производства, но животът им ще се скъси. Практика е в подобни производства да се ползват домакински машини. Една такава машина може да струва 300 лв. Ако се изплати първата година (т.е. по 25 лв. на месец) с чиста съвест можете да я изхвърлите и да си купите нова. Оверлозите, покривните и бродировъчните машини, независимо, че са в домакинския клас, са конструирани за по-големи натоварвания и са предназначени предимно за ателиета и малки производства. Ако имате намерение да използвате машината в ателие, задължително трябва да посетите специализиран магазин за шевни машини. Там хората са опитни и ще Ви насочат към подходящите марки и модели, съобразявайки се с Вашите потребности.

 

6. Дали да си купя машината от специализиран магазин или от верига магазини за бяла техника?

 

    Както Ви информирахме, ние се занимаваме с търговия с шевни машини много години. Клиентите стават все по-претенциозни, имат повече въпроси и повече предварителни познания. Еднозначно можем да препоръчаме посещение на специализиран магазин. Там ще Ви обслужат обучени служители, ще Ви препоръчат избор между няколко марки и модела и най-важното ще Ви направят демонстрации. Ако сте съвсем начинаещ, посещението в специализиран магазин е задължително. Ще се чувствате много по-спокойни в къщи след покупката, ако са Ви направили 30 минутна демонстрация на машината (при по-сложните модели може и повече), като накрая и Вие сте пробвали елементарните неща - вдяване, избор на програма, навиване на калерче, смяна на краче, ушиване на илик и т.н. Ако сте се запалили по шиенето, в специализирания магазин ще ви покажат, как се шие с двойна игла, как можете да направите пико с оверлога, как можете в пикото да вкарате рибарска корда, за да накъдрите края на плата, какви допълнителни приспособления (крачета) можете да закупите за разширяване възможностите на машините, какви видове игли съществуват и още много други тънкости, които няма да прочетете и в най-подробното ръководство за потребителя.

Веригите магазини имат предимства при предлагането на разнообразни лизингови схеми, но сега всеки магазин предлага стоки на кредит

   Осен това служителите в големите магазини отговарят за много видове бяла техника и макар, че много се стараят, не могат да предложат същото обслужване като в специализиран магазин. Липсата на демонстрации увеличава опасността, купувайки машина по описание и обяснения, да останете в последствие разочаровани.

 

 

 

От кухнята на домакинските шевни машини

 

В нашата фирма държим да сме в крак с новостите и следим процесите в света на домакинските шевни машини. Искаме да споделим някои любопитни, но и полезни факти.

 

   В последните 6-7 години, в отговор на непрекъснатия натиск на пазара за понижаване на цените, повечето от производитерите на домакински шевни машини предложиха модел в ниското ценово ниво (Low cost). За да бъде по-евтин, спестиха от качеството на материалите и от обработката, а запазиха функционалността. Клиентът пита колко операции има машината и дали има автоматичен илик, а не пита за марката на стоманата. При демонстрация тези машини вървят по-тежко, но това усещат демонстраторите, защото клиентите все още нямат слух за шума на машината. Тук любопитното е следното: TOYOTA и Bernina не пожелаха да поставят името си под този модел и го нарекоха съответно Classic и Veritas. Janome изобщо не се поддаде на натиска и няма Low cost модел. А други фирми, които не са включени в този сайт, ги нарекоха със собствената марка. Low cost моделите ще ги познаете по цената (200-250 лв.) и по това, че от този до следващия по-висок клас на съответната марка разликата в цената е значителна (80-100 лв.).

 

   Друг факт, който искаме да споделим в тази рубрика е опитът на някои произвовдители да подлъжат клиентите с някои функции и приспособления, които са атрактивни за обяснение и дори за демонстрация, но са абсолютно неприложими и дори вредни за шевните машини. Прекрасен пример за това е едно устройство, което според производителя като се сложи на обикновената домакинска шевна машина, тя става оверлог. Какво става в действителност? Това е едно сравнително тежко приспособление (около 250 г.), което се слага на мястото на крачето и се закачва за винта на иглата. При всяко движение на иглата нагоре/надолу винтът придвижва рамото на една малка ножичка (колкото ножичка за нокти), която изрязва плата. Първо можете да си представите как изглежда края на плата, ако е изрязан с ножичка за нокти. Дори в началото да реже сравнително добре, ако сложите два ката плат, ножичката се затруднява. Цялото устройство е доста тежко и натоварва винта на иглата ударно. А на този винт предназначението му е да позиционира иглата с голяма точност и съвсем не е да реже. Но всичко това няма значение, защото устройството се ползва само веднъж, докато клиентът се убеди, че не става.

   Основната разлика между оверлога и шевната машина е, че при него има най-малко три конеца, които осигуряват красив и здрав шев. Второто предимство на оверлога е високата скорост. Дори и при домакинските оверлози, които поради съображения за безопасност шият относително бавно (1800 бода/мин), скоростта е два пъти по-голяма от тази на домакинските шевни машини. При домакинските шевни машини, за да направи една стъпка, иглата шие напред, назад и настрани, което няма как да стане бързо.

Обясняваме всичко това на клиентите, за да не се чувстват излъгани в последствие. Това приспособление е от стандартната комплектовка на Veritаs. Ако все пак държите на него, може да се ориентирате към този модел.

   Накрая няколко думи за домакинските шевни машини в България. От много години в този сегмент триумфира марката TOYOTA. Първо, производителят си е свършил добре работата - това са хубави, здрави и красиви машини. Винаги сме осигурявали безпроблемно 5-годишната гаранция за шевните машини и 2-годишната за оверлозите. Второ, екипът на TOYOTA във Виена, постоянно е отворен за нуждите на българския пазар. Винаги сме разчитали и продължаваме да разчитаме на техният професионализъм. След като и ние от Аксиома, третата брънка от веригата, си свършим работата, нещата се получават (виж Аксиомите на Аксиома).

 

 

 

 
 
 

2001-2008 "Аксиома М" - ООД

"Аксиома М" - СОФИЯ 1504 УЛ. "СИЛИСТРА" № 6 МАГАЗИН 2    тел. 02 / 946 10 08